Реальність в Україні

Рама до роликів на 3Д принтері. Варто чи ні?


Є безліч варіантів рам до роликових ковзанів, вони виконані з різних матеріалів. Більшість рам виконують з алюмінію, так як це доволі легкий та міцний матеріал. Проте частина рам на ринку виконана з композитних матеріалів, якщо по-простому то з пластмаси. Особливо для агресивних роликів майже всі рами виконують з спеціального виду пластмаси (всередині такої пластмасової конструкції може бути алюмінієва основа).

Маючи 3Д принтер чому не спробуваати самому зробити раму для роликів і кататись на ній? - НЕ РОБІТЬ ЦЬОГО!!!

Запитаєтесь чому? Ну ось декілька моментів:

  • технологія друку на 3Д принтері (FDM) - накладання одного шару поверх іншого, отже існує великий ризик розшарування при великих навантаженнях. А якщо друкувати методом SLA - то переважно отримані вироби є доволі крихкими і можуть зломитись при навантаженні та ударі.
  • пластмаса яка використовується для виготовлення рам для роликів - це не та пластмаса, яку ви використовуєте в повсякденному друці.
  • також всі рами для роликових ковзанів проходять відповідні випробування на виробництві, а в домашніх умовах цього вам не зробити на належному рівні.

Проте, для виготовлення прототипу - це доволі хороший варіант.

За декілька годин ви зможете потримати в руках готовий прототип рами, навіть приміряти його до роликів. Це дозволить вам виявити та усунути всі потенційні недоліки ще до етапу масового виробництва, а також оцінити дизайн готового виробу.

Етапи виготовлення

Ось для прикладу етапи дизайну та друку рами на 3Д принтері.

  • Робим 3Д модель для рами в 3Д редакторі 

  • Готуємо нашу модель до друку 

  • Друкуємо наш прототип 

  • Оглядаємо та приміряємо 

  • Тестуємо (це найнебезпечніший крок, який кожен робить чи ні на свій страх та ризик) 
     

Далі, якщо вас все влаштовує, можна пошукати виробництво де виливають різні предмети з пластмаси і спробувати виготовити свій прототип методом лиття, він вже буде більш надійний для перевірки на міцність (проте варто враховувати безліч показників матеріалу з якого буде виготовлятись виріб).

І ще раз наголошую - ні в якому разі не їдьте на вулицю на рамі виготовленій в домашніх умовах! Це небезпечно , як для вас так і для оточуючих!!!

Вартість

Якщо у вас є 3Д принтер, то роздрукувати таку раму обійдеться приблизно в 80 гривень (2$) за штуку - це якщо суто по собівартості. При розрахунку платного друку вартість одного граму орієнтовно 2 грн, маса рами приблизно 150 грам, отже на виході ми отримаємо 300 грн. (майже 10$) за штуку. Чимала сума, тому якщо у вас немає 3Д принтера, то це не вартує уваги.

А що робити, якщо є бажання вилити вашу раму на прес формі? Готувати орієнтовно 5-6 тисяч доларів, таку суму озвучують тільки за виготовлення прес форми.



Всім мирного неба, щоб можна було безпечно кататись на роликах!

Коментарі